poniedziałek, 1 lutego 2010

Włoski gulasz z makaronem

Składniki:
1 łyżka oliwy
1 mała cebula (posiekana)
230 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
450 g mielonej wołowiny
3-4 małe kolorowe papryki (posiekane)
4 ząbki czosnku (posiekane)
sól i pieprz
3 szklanki passaty pomidorowej
ok. 350 g makaronu typu kolanka
świeża bazylia
starty ser asiago (lub parmezan) do posypania

W gęsiarce lub dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, pieczarki i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy mięso, paprykę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut, aż mięso się przysmaży. Odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy passatę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Mieszamy z sosem i świeżą bazylią. Gotujemy jeszcze 15 minut. Posypujemy serem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz