piątek, 12 lutego 2010

Zupa z porem, fenkułem i wędzonym pstrągiem

Składniki:
1 łyżka masła,
2 małe pory (tylko jasne części, posiekane),
1 szalotka (posiekana),
3 duże bulwy fenkuła (kopru włoskiego; posiekanego),
4 ząbki czosnku (zmiażdżone),
650 ml bulionu drobiowego,
50 ml śmietanki kremówki,
sól i pieprz,
oliwa,
2 filety wędzonego pstrąga,
1 łyżeczka oliwy,
1/4 łyżeczki suszonego estragonu

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pory, szalotkę i podsmażamy 5 minut. Dodajemy fenkuła, czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlewamy bulion, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż fenkuł zmięknie. Miksujemy zupę na gładki krem, mieszamy ze śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy zupa się gotuje układamy rybę na blasze, smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i estragonem. Pieczemy w 150°C przez 15-20 minut. Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami podpieczonej ryby oraz odrobiną oliwy.

1 komentarz: