niedziela, 14 lutego 2010

Babeczki z kajmakiem (cioć)

Składniki:
Ciasto
30 dkg mąki krupczatki
17 dkg masła
10 dkg cukru pudru
4 surowe żółtka
Kajmak
½ l śmietanki 30%
35 dkg cukru
cukier waniliowy
10 dkg masła

Ciasto wyrobić i zostawić w lodówce na 15 min. Wkładać do małych foremek dokładnie wciskając. Piec na złoty kolor w 180 st. C.
Karmel: 3 łyżki podgrzewać w rondelku aż się zrumienie. Dolać 5 łyżek wody.
Kajmak: składniki wymieszać w dużym garnku (ok. 4 l) i gotować na dużym ogniu ok. 30-40 min. aż kajmak zgęstnieje (ciągle mieszając). Dodać karmel i gotować ok. 10 min.
Kajmak studzić mieszając/miksując aby uzyskał gęstość śmietany.
Przed nałożeniem karmelu można do babeczek wsadzić wiśnię, orzeszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz