wtorek, 2 lutego 2010

Paszteciki drożdżowe (cioć)

Składniki ciasta:
60 dkg mąki
5 dkg drożdży
4 żółtka
1 jajko
30 dkg masła
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki farszu:
70 dkg pieczarek
10 dkg suszonych prawdziwków
2 duże cebule
masło
bułka tarta

Mąkę przesiać do miski, dodać masło. Drożdze rozmieszać ze śmietaną i cukrem. Wymieszać wszystkie składniki razem. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min.)

Grzyby drobno posiekać i udusić na maśle. Dodać zrumienioną, drobno pokrojoną cebulę, dodać sól i pieprz. Jeśli farsz jest wilgotny można dodać 2 łyżki bułki tartej.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Farsz układać wzdłuż, zawinąć w rulon. Pokroić na kawałki po ok. 4-5 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz