czwartek, 21 stycznia 2010

Tarta z serem kozim i oliwkami

Ciasto:
125 g mąki
1 szczypta soli
6 łyżek oliwy z oliwek

Farsz:
2 cebule
125 g ricotty
kilka gałązek tymianku
100 g sera koziego
2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
60 ml śmietanki
3 jajka
sól i pieprz

Pokrój cebulę na piórka i podsmaż na złoto na patelni. Posól i posyp pieprzem.
Na cieście rozłóż równą warstwą cebulę, rozsmaruj ricottę, rozrzuć kawałki sera koziego (ze skórką oczywiście).
Dodaj posiekane oliwki i listki tymianku obrane z gałązek.
Oddziel żółtka od białek i wymieszaj je ze śmietanką. Dodaj sól. Polej tartę miksturą.
Wstaw do piekarnika (180 stopni C + termoobieg) na 20 min.
Przed podaniem skrop tartę oliwą, posyp świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz