czwartek, 21 stycznia 2010

Kaczka na dziko

Składniki:
kaczka (ok 1 kg.)
1/2 szklanki octu
sól
2 cebule
pęczek włoszczyzny (bez pora)
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kilka goździków
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
łyżka tłuszczu
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz

Oczyszczona kaczkę (wnętrze jamy brzusznej natrzeć uprzednio czosnkiem) obłożyć w misce umytymi, obranymi, opłukanymi i pokrajanymi w plasterki warzywami i posypać posiekanym drobno czosnkiem. 2 szklanki wody osolić, dodać utłuczone przyprawy, zagotować, wlać ocet i wystudzić. Przygotowaną zaprawą zalać kaczkę, przykryć i pozostawić w lodówce na 2-3 dni, przewracając ja 2 razy dziennie. Wyjąć z zalewy, osuszyć, oprószyć solą, ułożyć w brytfannie, posmarować tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, w miarę potrzeby podlewać zalewą, a pod koniec czerwonym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz