czwartek, 21 stycznia 2010

Cielęcina Marengo

1 kieliszek białego wytrawnego wina
3 cebule szalotki
1 kg cielęciny od łopatki
1 duża marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
olej roślinny do smażenia
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz do smaku
1 pęczek tymianku
1 kieliszek wody

1. Oczyść mięso z błon, włókien i pokrój je w centymetrową kostkę.
2. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej. Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj, aż zacznie się pienić.
3. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmaż je z każdej strony, aż pokryje się złocistą skórką.
4. Umyj i obierz marchewkę, usuń rdzeń, pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa.
5. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną.
6. Wsyp mąkę, żeby zagęścić całość, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany tymianek, liść laurowy i zamieszaj
7. Na koniec wlej wino i wodę, zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min. W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min. Po prostu sprawdzaj, czy mięso jest miękkie.
8. Serwuj z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz