poniedziałek, 23 września 2013

Prażone płatki owsiane

Opakowanie płatków owsianych (zwykle 400g), można wymieszać różne płatki (np.: żytnie etc.)

orzechy:  laskowe, , nerkowca, włoskie

pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane

suszone owoce: np.: daktyle, rodzynki

jedna pomarańcza

miód

Sposób przygotowania:

Orzechy i owoce suszone siekamy i mieszamy z płatkami oraz pestkami dyni, słonecznika,  sezamem, siemieniem lnianym.

crunchy orzechy

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Prażone będą smakowały jeszcze lepiej!

Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy 3 stołowe łyżki miodu (tutaj zależy czy chcemy mieć słodką mieszankę, czy nie). Skórkę z pomarańczy również można wykorzystać: ścieramy ją na tarce i dodajemy dla aromatu (można ją wcześniej sparzyć). Całość mieszamy, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Musli crunchy przepis

Taką mieszankę wkładamy do piekarnika.

 

Blachę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni przez 30-40 minut. Co kilka minut zaglądamy do piekarnika i mieszamy musli, by nic się nie przypaliło, a wszystkie składniki równomiernie się zarumieniły.

Musli crunchy świetnie smakują z mrożonym bananem pokrojonym w małe kawałki lub zblendowanym, z jogurtem naturalnym i owocami lub konfiturą. Sky is the limit! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz