2 plastry boczku (pokrojone w kostkę)
oliwa
1 duża cebula (posiekana)
3 ząbki czosnku (posiekane)
600 g bobu (wyłuskanego)
1-2 szklanki bulionu
1 pęczek natki pietruszki
sól
Boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni, aż będzie kruchy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Dodajemy bób i smażymy 2 minuty. Zalewamy 1 szklanką bulionu. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy listki natki i miksujemy zupę, jeśli jest za gęsta - dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku. Podajemy z plastrami boczku.
oliwa
1 duża cebula (posiekana)
3 ząbki czosnku (posiekane)
600 g bobu (wyłuskanego)
1-2 szklanki bulionu
1 pęczek natki pietruszki
sól
Boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni, aż będzie kruchy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Dodajemy bób i smażymy 2 minuty. Zalewamy 1 szklanką bulionu. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy listki natki i miksujemy zupę, jeśli jest za gęsta - dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku. Podajemy z plastrami boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz