poniedziałek, 11 lutego 2013

Kurczak po chińsku

Składniki
- pół kilograma piersi z kurczaka
- kilka łyżek mąki
- szklanka mleka
- jajo
- szklanka soku ananasowego - nadaje się też taki z puszki
- szklanka wody 
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (jakieś 2 centymetry)
- cebula
- czerwona papryka
- zielona papryka
- owoc ananasa, z tej puszki, z której wzięliśmy wcześniej sok

Pokrojonego w kostkę, obtoczonego w jajku i mące kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu.
Sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę z posiekanym czosnkiem i drobno pokrojonym imbirem. Kiedy wszystko się zeszkli dodajemy sok ananasowy, wodę, cukier, ocet i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu mieszając sporadycznie. Po mniej więcej dziesięciu minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki i ananasa, gotujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka. Nie chodzi o to żeby papryki się rozgotowały, więc po dosłownie chwili serwujemy na białym ryżu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz