wtorek, 28 sierpnia 2012

Zupa krem z dyni

Składniki:
500 g surowej dyni
3 ziemniaki
mała cebula pokrojoną w kostkę
ok 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
1 łyżeczka curry
sól
cukier
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek (ew. zwyły olej)
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek (można w ostateczności użyć oleju słonecznikowego) należy zeszklić cebulę i wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek.
Dodać obraną dynię i ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę - lekko wszystko obsmażyć obsmażyć, dodać curry i wymieszać.
Po ok 5 minutach wlać wywar warzywny/rosół i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wszystko należy dokładnie zmiksować na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Uważajcie na pieprz bo curry w zależności od rodzaju może być mocno pikantne. Ja używam KAMIS''a i jest b.dobre.

Można przed podaniem dodać groszek ptysiowy, lub (co polecam) samemu zrobić grzanki:
- pieczywo tostowe,
- olej od suszonych pomidorów w słoiczku do posmarowania kromek,
- lub zamiast oleju ser żółty.
Zapiec, pokroić w drobną kostkę, posypać zupę-krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz