piątek, 11 marca 2011

Zupa z białej fasoli

Składniki: 4 plastry boczku (pokrojone w kostkę), 2 średnie cebule (posiekane), 1 łodyga selera naciowego (posiekana), 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę), 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę), 1/2 szklanki wytrawnego sherry (opcjonalnie), 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 5 szklanek bulionu drobiowego, 2 puszki białej fasoli, 1/2 szklanki mleka, sól i pieprz

Przepis: W dużym garnku podsmażamy boczek, aż wytopi się tłuszcz. Osuszamy na ręczniku papierowym. Na tłuszczu smażymy cebulę, selera, marchewkę i paprykę, aż warzywa zmiękną. Zwiększamy ogień, wlewamy sherry i gotujemy, aby odparowało. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę z tymiankiem. Smażymy 2 minuty, mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy 5 minut. Dodajemy odsączoną fasolę i mleko. Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz