piątek, 18 marca 2011

Crepes Suzette

Naleśniki:
250 g mąki,
szczypta soli,
2 jajka + 2 żółtka,
500 ml mleka, 3 łyżki cukru,
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier),
3 krople ekstraktu waniliowego,
100 g masła

Sos: 
150 g masła,
3-4 łyżki cukru,
skórka otarta z 1 cytryny,
100 ml soku i 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek,
75 ml likieru pomarańczowego,
50 ml koniaku

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka oraz żółtka i, stopniowo wlewając mleko, wyrabiamy ciasto na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Dodajemy cukier, likier, ekstrakt waniliowy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed smażeniem dodajemy 1 łyżkę zrumienionego płynnego masła i nieco cieplej wody, jeśli ciasto jest za gęste. Na pozostałym maśle smażymy cieniutkie naleśniki (pierwszy sobie odpuszczamy, i tak będzie kiepski). Trzymamy w cieple. Robimy sos. Rozpuszczamy masło z cukrem, a gdy się zezłoci, dodajemy sok oraz skórkę z mandarynek i likier pomarańczowy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Połową sosu nasączamy naleśniki, składamy dwa razy na pół i podgrzewamy w pozostałym sosie. Gorące polewamy koniakiem i po chwili podpalamy. Podajemy płonące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz