środa, 8 czerwca 2011

Makaron ze szparagami

Składniki:
230 g makaronu penne, 1 łyżka soli, 2 łyżki oliwy, ok. 1/2 kg szparagów (bez grubych końców; pokrojone w kawałki), 1 szklanka bulionu drobiowego, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 1 ząbek czosnku (zmiażdżony), 1/4 szklanki startego sera pecorino, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi i smażymy 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy skórkę cytrynową i czosnek. Gotujemy, aż płyn odparuje do objętości 1/2 szklanki (ok. 6 minut). Wrzucamy szparagi, odcedzony makaron i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz