środa, 8 czerwca 2011

Jambalaya z kurczakiem i kiełbasą chorizo

Składniki:
4 udka kurczaka, 1,5 łyżki oliwy, 250 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo (lub innej ostrej z papryką), 1 duża cebula (posiekana), 1 zielona papryka (pokrojona w paski), 1 czerwona papryka (pokrojona w paski), 3 ząbki czosnku (posiekane), 1 łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej), 1/2 łyżeczki kuminu, 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki, 1,5 szklanki ryżu, 2,5 szklanki bulionu drobiowego, sól i pieprz

Przepis:
Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. W dużej brytfance lub na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Odkładamy na bok. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i chorizo. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy paprykę i czosnek. Smażymy kolejne 2 minuty. Na końcu dodajemy paprykę i kumin. Smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory i ryż, dokładnie mieszamy, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut, wyjmujemy i zostawiamy pod folią jeszcze na 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz