piątek, 21 stycznia 2011

Placki z tuńczyka z sosem jogurtowym

Składniki: Sos: 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżeczka suszonego koperku, szczypta soli
Placki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (odcedzonego i podzielonego na płatki), 2 jajka, 2 szklanki grubej bułki tartej, 2 pietruszki (starte), 1/2 cebuli (drobno posiekanej), sól i pieprz, 1 łyżka dowolnej mieszanki przypraw, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 szklanki startego sera żółtego, ok. 1 szklanki oleju do smażenia

Przepis: Mieszamy składniki dipu i odstawiamy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na placki (tylko 1/2 szklanki bułki tartej). W głębokiej patelni rozgrzewamy mocno olej. Z masy formujemy placuszki, obtaczamy w reszcie bułki tartej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony i układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz