piątek, 26 listopada 2010

Zapiekanki z fetą, cukinią i miętą

Składniki: 250 g ciasta francuskiego (pokrojonego w duże prostokąty), 1 białko jajka, 2 małe cukinie (pokrojone w podłużne paski obieraczką do warzyw), 2 dymki (pokrojone w plasterki), 1/2 szklanki mrożonego groszku, 40 g fety, 1/4 szklanki liści mięty (grubo posiekanych), oliwa

Przepis: Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wyściełamy pergaminem. Układamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do lodówki. Lekko ubijamy białko, dodajemy cukinię, cebulę, groszek i doprawiamy pieprzem. Układamy warzywa na kawałkach ciasta, zostawiając centymetrowy brzeg. Posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut. Posypujemy miętą i skrapiamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz