sobota, 15 października 2011
Dynia na kwaśno
10 kg miąższu dyni
2,5 kg cukru
nie mniej niż 0,75 l octu spirytusowego 10%
goździki (co najmniej 30 szt)
cynamon w proszku lub korze
Miąższ (pokrojony w dowolnej wielkości kostki), zasypać 2 kg cukru i odstawić na kilka godzin (noc).
Odcedzić dynię (syropu nie wylewać!).
Syrop zagotować dodając resztę cukru i przyprawy. Możnaa zebrać szumowiny.
Do gotującej zalewy wrzucić odcedzoną dynię. Doprowadzic do wrzenia (uważać na przypalanie sie dyni na dnie) i po doprowadzeniu całej masy do wrzenia gotować na ogniu (ze spokojnym wrzeniem) 15 do 30 min (twardość wg gustu). Pakować do słoików i GOTOWE.
NIE PRZEJMOWAĆ SIE SMAKIEM w trakcie gotowania. Zalewa wydaje sie za kwaśna a miąższ dyni bez smaku. Dopiero kilkudniowe przechowanie wyrównuje i zakwasza dynię.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz